Son dönemde ülkemizde çokça yaygınlaşan rasta saç hakkında merak edilen tüm bilgileri bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayım.
Rasta saç nedir? Rasta saç nasıl yapılır? Geçici rasta nedir? Rasta ne kadar dayanır? Rasta saça zarar verir mi? Rasta Neyle Yapılır? Rasta saç nasıl yıkanır? Rasta sonrası kaşıntı neden olur ve nasıl geçer gibi rastaya ait merak ettiğiniz tüm soruların cevabı için doğru yerdesiniz.
Rasta Saç Nedir?
Rasta saçın zincirleme yöntemi ile burgu halinde sarılması ile elde edilen bir tür örgü tarzıdır diyebiliriz. Özellikle sıradanlıktan sıkılan ve fark isteyen kadın ya da erkeklerin çokça tercih etmeye başladığı saç stilidir.
Aynı zamanda aşırı inatçı kıvırcık ve saçlar ile uğraşmak istemeyenlerin de ilk tercihidir. Bu yüzden de ülkemizde diğer ülkelere göre çok fazla yaygın olduğu söylenemese de son dönemde oldukça fazla tercih ediliyor diyebiliriz.
Rasta Nasıl Yapılır?
Rasta türü saç yalnızca profesyoneller tarafından yapılır. Bu yüzden de bu işi yapan bir kuaför ya da saç uzmanı bulmanız yerinde olacaktır.
Tarak yardımı ile tutamlara ayrılan saç bir çeşit tığ ile tiftiklenerek yapılan ve bu sırada bir miktar acı verebilen bir işlemdir.
Rasta Yapımı Ne Kadar Sürer?
Oldukça uğraştırıcı bir işlem olan rasta yapımı da ne yazık ki uzun süren bir işlemdir. Ortalama olarak saçın uzunluğuna ve yoğunluğuna göre 7 ile 8 saat arasında sürebilir. Bu süre tek kişinin veya iki kişinin aynı anda işlemi gerçekleştirmesine göre de değişecektir.
Rasta İçin Saça Ek Yaptırmak Gerekir Mi?
Rasta sonrası tıpkı perma işleminde de olduğu gibi saçlar bir miktar kısalacaktır. Dolayısı ile dilerseniz sahte saç veya gerçek saç ile ek yaptırarak rasta yaptırmanız da mümkün olacaktır.
Rasta Ne Kadar Dayanır?
Bir çok saç işleminde olduğu gibi rastanın da elbet bir ömrü vardır. Saçınız uzadıkça dipler düz olarak çıkacağı için saçınızın uzama hızına da bağlı olarak ortalama 6 ile 8 ay kadar saçınızda kullanabilirsiniz. Bakımlarını yaptırdığınız zaman ise yıllarca kullanmanız mümkün.
Rasta Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kremli şampuan kullanılmamalı,
- Saç diplerinin çok iyi durulanmasına özen gösterilmelidir. Aksi taktirde kepeklenme ve kaşıntıya neden olacaktır.
- Rastanızı kullanmaya devam etmeye karar verdi iseniz 3 ayda bir bakım yaptırarak süreyi uzatmanız mümkün. Rastacınıza giderek uzayan saç diplerine rasta işlemi yapılır ve böylece rasta süresi de uzatılmış olur.
Rasta Saça Zarar Verir Mi?
Rasta saça oldukça zarar veren bir işlemdir. Özellikle de ince telli ve sağlıksız saçlara sahip iseniz rasta saçlarınızı son derece yıpratacaktır. Rasta sonrası saçı eski haline getirmez için sıkı bir saç bakımı yapmanız gerekir.
Rasta Saç Nasıl Yıkanır?
Rasta saç normal saç gibi yıkanabilir. Ancak kesinlikle kalıntı bırakmayan ve kremsiz şampuanlar tercih edilmelidir. Dip kısımları çok iyi şekilde yıkanmalı ve durulanmalıdır.
Rasta Açılır Mı?
Birçok yerde rasta saçın açılmayacağı gibi yanlış bir bilgi vardır. Ancak rasta saç açılabilir. Bu işlem de en az rasta yapımı kadar zor ve emek isteyen bir işlemdir ve bir çok rastacı bu işlemi yapmaz. Ancak yapan yerler nadir olsa da bulunabilir. Kendiniz de bu işlemi dilerseniz deneyebilirsiniz.
- İlk olarak rastanızı açmaya karar verdiğiniz zamandan itibaren saçlarınıza saç kremi kullanmaya başlayın ki bu saçınızı yumuşatarak rastanın kendini salmaya başlamasını sağlayacaktır. Bu yıkama işlemini iki üç hafta kadar devam ettirmeniz yerinde olur ki iyice yumuşasın.
- İkinci olarak eğer ek yapılarak rasta yaptırmış iseniz yalnızca kendi saçınızı açmanız yeterli olacağı için ek kısmını bulmanız gerekir.
- Ardından ek kısmından rastanızı kesin.
- Sonra saçınızı saç kremi ile yıkayın.
- Sonrasında saçınıza bir saç yağı uygulayın mümkünse bu yağ yumuşatıcı etkili olsun.
- Bolca yağladığınız saçınızı tarak yardımıyla uç kısmında küçük parça ile başlayarak tarak yardımıyla tarayıp açmaya başlayın.
- Bu işlem esnasında saçlarınız kopmaya başlayacaktır çünkü rasta saçınızı çokça yıpratır. Ayrıca çok fazla vakit alacağı için tek bir günde tüm rastalarınızı açmanız pek de mümkün olmayacaktır.
Eğer rastanızı açamadı iseniz dip bakımını yaptırmayı bırakarak diplerden uzamasını beklemeniz ve bir süre uzadıktan sonra kestirmeniz gerekir.
Geçici Rasta Nedir?
Yukarıda da belirttiğim üzere rasta açma işlemi oldukça zor ve yıpratıcı bir işlem olduğu için eğer bir süre sonra sıkılacağınızı düşünüyor iseniz kesinlikle kalıcı değil geçici rasta düşünmelisiniz.
Geçici rasta hazır rastaların kendi saç köklerinize takılmasıdır. Bu işlemde kendi saçlarınız sahte rasta saç içerisine saklanır. Dilediğiniz zaman çıkarabilirsiniz bu yüzden de daha çok tercih edilir.
Aynı zamanda saça daha az zarar verir ve süresi de saç dipleriniz uzayana kadar yani ortalama olarak 3 aydır.
Burada sizlere rasta ile ilgili tüm merak edilenleri açıklamaya çalıştım. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi benimle yorum bölümünden paylaşabilir ve dilerseniz bizi buradan da takip edebilirsiniz.