Minimalist yaşam nedir son dönemde cevabı en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. Özellikle eşyayanın insana değil, insanın eşyaya hizmet etmeye başladığı şu dönemde bu tip yaklaşımlar daha çok ön plana çıkıyor.
Minimalist yaşam; fazlalıklardan arınarak yalnızca ihtiyacınız olan eşyalar ve aktiviteler ile hayatına devam etmek anlamına geliyor.
Çoğu zaman fark etmediğimiz ve hayatımızda yer işgal eden ürünlerin hayatımızdan çıktıktan sonra aslında nasıl bir rahatlık sağladığının bilincine varamıyoruz.
Minimalist yaşam nedir sorusu aslında tüm bu karmaşanın cevabıdır. Hayatta sadeleşmek de denilebilir.
Minimalist yaşam yeni bir keşif zannedilse de aslında çok eski çağlardan bu yana budistler ve diğer din adamları tarafından benimsenmiş bir yaşam tarzıdır.
Minimalist İnsan Ne Demek?
Minimalist insan; adından da anlaşılacağı üzere minimalist yaşam felsefesini benimsemiş ve bu felsefeyi hayatına uygulayan insandır. Hayatın tüm fazlalıklarından kurtulmuş, arınmış ve kaliteli tam odaklı bir hayat yaşayan kişilere minimalist insan diyoruz.
Minimalist Yaşam Tarzı Nasıl Olur?
Minimalist yaşam tarzı; etrafında olan kişiye bir şey katmayan ve bunun yanında kişinin vaktinden çalan tüm detayların ortadan kaldırıldığı yaşam tarzıdır.
Bu yaşam tarzında tahmin ettiğiniz üzere; daha az internet, daha az televizyon, daha az eşya, daha az giysi ve hatta daha küçük evler yer alır. Minimalist yaşama uygun olarak düzenlenmiş evler artık günümüzde oldukça yaygın.
Görselde gördüğünüz üzere minimalist ev dekorasyonlarında eşya aslında ilk minimize edilen faktördür. Bu yaşama ilk geçildiğinde bir bocalama yaşansa da kısa sürede aslında ne kadar çok gereksiz eşyayı etrafımızda barındırdığımızı fark edeceğiz.
Minimalist yaşam için dekorasyon örneklerini de ilerleyen günlerle sizlerle buradan paylaşacağım.
Minimalist Düşünce Ne Demek?
Minimalist düşünce de aslında minimalizm felsefesini benimseyenlerin düşünce tarzıdır. Bu düşünce tarzında yukarıda da belirttiğim üzere hayatın her alanında sadeleşme hedeflenir ve bu sadeleşme yaşam tarzı olarak benimsenir.
Basit Minimal Yaşam İpuçları
Eğer siz de hayatınızdaki karmaşadan sıkıldıysanız ve artık kendinize daha fazla vakit ayırmak daha kaliteli vakit geçirmek istiyor iseniz ancak nereden nasıl başlamalıyım diye düşünüyor iseniz fazla endişelenmeyin.
Minimalist yaşama geçiş için oldukça basit ipuçlarını sizlerle paylaşacağım. Bu ipuçlarını hayatınıza yedirerek minimalist yaşamı rahatlıkla deneyimleyebilirsiniz.
Minimalist hayatı bir süreliğine bile uygulamak size bir çok şey katacaktır. Bunların en önemlisi aslında vakittir. Ne kadar lüzumsuz şeylere vakit harcadığınızı aslında hiçbir şeye yetmeyecek miş gibi görünen vaktinizin ne kadar çok olduğunuz fark edeceksiniz.
Dolayısı ile bu fark ediş sizin hayata bakışınızı hatta karakterinizi değiştirecek. Daha dingin, daha huzurlu ve daha donanımlı olduğunuzu daha kaliteli bir yaşam sürdüğünüzü fark edeceksiniz. Dilerseniz şimdi bu ipuçlarına bir göz atalım.
Öncelikle belirtmeliyim ki bir anda sert bir geçiş minimalist hayat için önerilmez. Hayatınızı ve evinizi yavaş yavaş minimalize etmek gerekir ki bu da adaptasyon sürecinizi kısaltacaktır.
1. Her Gün Bir Oda Felsefesi
Minimalist yaşama geçerken öncelik tabiki yaşam alanımızdır. Yaşam alanımızı her gün bir oda olacak şekilde minimalist hayata uygun şekilde değiştirmek ve acele etmeden iyice düşünerek karar vermek en doğrusu olacaktır.
Örneğin; eğer salonunuzdan başlayacak iseniz salonunuzda ilk başta fazlalık gördüğünüz her ürünü dışarı çıkarın ve ardından mobilyalarınıza bir göz atın. Mobilyalarınız minimal ve ferah renkler olmalı. Mobilyalarınızdaki fazla karmaşa ve karışık renkler sizin odaklanmanızı zorlaştıracak aynı zamanda karmaşık bir görüntüye neden olacaktır.
2. Gereksiz Eşyalardan Kurtulun
Gereksiz olan ve uzun süredir aslında hiç kullanmadığınız tüm eşyaları çıkardıktan sonra bu eşyalara arasında işe yaramayanları çöpe atın. İşlevini yitirmemiş ve kullanılabilir durumda olanlar var ise de bunları ya satın ya da ihtiyaç sahiplerine ulaştırın. Ancak bu konuda biraz inatçı ve kararlı olmakta fayda var. Zira ardiyeye bırakılan eşyalar da minimalist yaşamı engelleyen ve zamanla istifçilik gibi sorunlara neden olabilen durumlardır. Bu yüzden bu eşyaları tamamen hayatınızdan çıkarmaya odaklanın.
Gereksiz eşyalar sizin için uzun temizlik saatleri uzun iş yükü ve içeri girdiğinizde ferahlık hissi yerine eşya karmaşası anlamına gelecek.
3. Tabanı Boş Bırakın
Burada taban dediğimiz evinizin zeminidir. Evinizde yerde bulanan ve aslında iyice düşününce gereksiz gördüğünüz ne var ise hepsini çıkarın. Çıkardığınız bu eşyaların ardından mümkünse halı kullanmayın kullanacak iseniz de tek renk ve yine açık renk halınızı orta boylarda tercih etmeyi amaçlayın.
Bu durum evinizi temizlerken aslında toplamak için ve kaldırmak için harcadığınız vakti size geri veriyor. Bu sayede zamanda ciddi bir tasarruf sağlayacaksınız.
4. Gardrobunuzu Unutmayın
Evet belki de bizim için en zor kısım burası. Gardrobunuzda en az üç ay boyunca veya mevsimsel olarak baktığınızda bir mevsim üzerinden geçmesine rağmen kullanmadığımız ne varsa dolabınızdan çıkarın. Bunlara aslında ihtiyacınız yok. Temelde baktığınızda 3 pantolonun kişinin ihtiyacını karşıladığı biliniyor. Bu kıyafetleri de ihtiyaç sahiplerine bağışlayabilirsiniz. Daha fazla kıyafet daha fazla ne giyeceğim sorusu ile harcanan vakit ve daha fazla ütü daha fazla çamaşır anlamlarına da geliyor. Bu yaklaşım size bu zamanı kazandıracaktır.
5. Biblo ve Çerçevelere İhtiyacınız Yok
Duvarlarınıza asılmış aksesuarlar ve çerçeveler duvarlarınızda karmaşa yaratırken aynı zamanda yine temizlik için size bir iş yükü olarak geri gelecektir. Bu yüzden bu tip aksesuarları hayatınızdan tamamen çıkarın. Bu ürünlere vitrin, konsol gibi ürünler de tabiki dahil. Boş duvarlar daha ferah ve rahat bir ortam sağlayacaktır. Hele açık renge boyanmış ise.
6. Dijital Dünyaya Dur Deyin
Baktığınızda aslında telefon ve bilgisayar ile ne kadar çok vakit geçirdiğimizi çoğu zaman fark edemiyoruz. Ancak günde bir saat telefon ve televizyonunuzdan uzak durarak bu işe başlayabilir ve zamanla bu vakti daha da uzatarak yalnız ihtiyacınız olduğunda bu aletleri kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu sizin için aslına büyük bir boş vakit oluşturacaktır.
Minimalist Yaşamın Faydası Nedir?
Yukarıda saydığım tüm ipuçlarını gerçekleştirdiğinizde aslında şu olacak;
- Haftalık temizliğiniz yalnızca ortalama 2 saat sürecek,
- Ütü ve çamaşır ile harcadığınız vakit ortadan kalkacak,
- Faturalarınızda ani bir düşüş göreceksiniz,
- Okumak istediğiniz ancak bir türlü vakit bulamamaktan şikayet ettiğiniz kitapları bitireceksiniz,
- Vakitsizlikten şikayet ederek uygulamayı ertelediğiniz hobilerinize vakit ayıracaksınız,
- Ailenizle daha çok sohbet edecek ve hatta birbirinizi daha iyi tanıyacaksınız.
- Kendinizi tanıyacak ve kendinizi olmak istediğiniz gibi şekillendireceksiniz.
- Eşyaları kaybetme korkunuzu ve eşyaya olan bağımlılığınızı ortadan kaldırdığınız için kendinizi son derece rahat ve hafif hissedeceksiniz.
Burada sizlerle minimalist yaşam hakkındaki bilgilerimi paylaştım. Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi benimle yorum bölümünden paylaşabilir ve dilerseniz bizi buradan da takip edebilirsiniz.