6 Şubat pazartesi günü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinin merkez üssü olduğu 7.6 ilk deprem ve ardından Gaziantep merkez üssü olan 7.7 lik ikinci deprem ile tam on bir ilde büyük yıkım yaşandı. Bu iller; Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Elazığ olarak belirlendi.
10 ilde toplamda 50 bin civarı insanımız hayatını kaybetti ve çok sayıda vatandaşımız da enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek tüm ülkeye baş sağlığı diliyoruz.
Ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeği ne yazık ki bu büyük felaketin ardından hiç olmadığı kadar korkutucu şekilde gündeme geldi ve deprem hakkında yeterli bilince sahip olmadığımız da gün yüzüne çıktı.
Burada sizlere deprem çantası nasıl hazırlanır ve içerisinde neler bulunmalıdır konusunda bilgi vereceğim.
Deprem Çantası Hazırlama
Vaktimiz varken bu çantayı hazırlamayı ihmal etmeyelim. Ancak bundan önce edinmemiz gereken bir alışkanlığı da unutmamakta fayda var.
Her birey yatağının baş ucuna bir şişe su ve poşet içerisinde bir adet düdük bulundurmayı alışkanlık haline getirmelidir. Bu olası bir yıkım anında enkaz altına hem hayatta kalmanızı hem de size kolayca ulaşılmasını sağlayacak basit ancak etkili bir tedbirdir.
Deprem Çantasında Olması Gereken Giyisiler
- Çorap,
- İç Çamaşırı,
- Yağmurluk,
- Mevsime uygun en az bir kat giysi (bu giysileri mevsim değiştikçe değiştirmeyi unutmayalım)
Deprem Çantasında Olması Gereken Hijyen Malzemeleri
- Sabun,
- Dezenfektan,
- Islak mendil,
- Hijyenik ped,
- Bebeğiniz var ise çocuk bezi uyun numara olarak düzenli değiştirmeyi yine unutmayalım.
Deprem Çantasında Olması Gereken Belgeler
- Kimlik fotokopisi,
- Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri,
- Zorunlu deprem poliçesi,
- Diplomalara,
- Pasaport,
- Banka cüzdanı.
Deprem Çantasında Olması Gereken Diğer Malzemeler
- İlkyardım kiti,
- Su,
- Kraker, bisküvi vb.
- Pil,
- Fener,
- Battaniye,
- Makas ve bir kesici alet,
- Düdük,
- Radyo,
- Kağıt ve kalem.
- Bir miktar nakit para.
Yukarıdaki çantayı mutlaka hazırlayarak her an ulaşabileceğiniz bir noktaya bırakmalısınız. Bu olası bir felaket anında dışarıda kalmanız durumunda sizi en azından 24 saat idame ettirecektir. Basit ancak hayat kurtarıcı nitelikteki deprem çantası artık ülkemizde her evde bulunması gereken bir çanta halini almıştır. Bir an evvel deprem için tedbirli olmayı hayatımıza geçirmeliyiz.
Yaşama dair merak ettiğiniz diğer konuları buradan inceleyebilirsiniz.
Burada sizlere deprem çantasında bulunması gerekenler hakkında bilgi verdim konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi benimle yorum bölümünden paylaşabilir ve dilerseniz bizi buradan da takip edebilirsiniz.